Skip to content

Bloomsday

Són les 8 del matí del 16 de juny de 1904 i un jove de vint-i-dos anys, Stephen Dedalus, fa classes en una escola de Dublín. Ha tornat de París després de la mort de la seua mare i es troba orfe de referents. A la mateixa hora, Leopold Bloom, un publicitari d’origen jueu, prepara l’esmorzar per a la seua dona, Molly Bloom, que encara és al llit, i que s’amaga una carta de les que ell li ha portat. La novel.la s’acaba a les 3 de la matinada, a casa d’en Bloom, després que se n’hagi anat l’Stephen i el Leopold s’hagi allitat, mentre la senyora Bloom, endormiscada, repassa la seua vida. Així comença i acaba Ulisses, la novel.la publicada l’any 1922 per l’escriptor irlandès James Joyce, considerada una peça clau en la literatura del segle XX i inspirada en l’Odissea d’Homer.

La primera vegada que vaig llegir l’Ulisses va ser l’estiu que vaig acabar COU i per curiositat i per un sentiment de –diguem-ne— responsabilitat intel.lectual  em vaig obligar a acabar-lo de llegir i a superar les múltiples temptacions d’abandonar-lo. La meua segona lectura va ser a principis de 2011 i va coincidir una estada d’una mica més d’un mes, a Dublín. Vaig plenar el llibre de marques i senyals i, en llargues caminades, vaig resseguir morosament els itineraris de la novel.la: la torre Martello, a Sandycove; el número 7 del carrer Eccles, on es troba la casa dels Bloom; L’Abbey Theatre, el cementiri…

Dimarts, 16, una petita colla de lectors, futurs lectors i enamorats de Joyce ens trobarem a l’hora del té per commemorar l’odissea dublinesa dels personatges de la que ha rebut –entre molts d’altres—els qualificatius d’absurda novel.la simbolista, epopeia de les misèries, extravagància còmica i drama naturalista. El Bloomsday se celebra a Dublín des de 1954, i també en d’altres ciutats de tot el món. Dimarts sabrem si –a banda d’aquesta modestíssima cita– hi ha, a Lleida, ganes i extravagància amorosa i literària suficient per instaurar una celebració més popular, teatral, simbolista i  de carrer del Bloomsday, a partir de l’any vinent.

Publicat a SEGRE el 14 de juny de 2015

 

Eccles Street, 7, domicili de Leopold BloomAquesta fotografia, que vaig prendre jo mateix, correspon al domicili de Leopold Bloom.

Share Button
Published inOPINIÓOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: