Skip to content

Bauman i la universitat

Avui, 31 de març de 2013, el diari ARA publica una entrevista amb el sociòleg Zygmunt Bauman, realitzada per Carles Capdevila, director del mitjà. Com era d’esperar el resultat és força interessant. Bauman té 88 anys, afirma no haver perdut l’esperança i atribueix el seu èxie mantenir-nos en contacte amb la part més humana.

Potser perquè fa anys que sóc professor universitari i considero la docència la meua vocació principal, m’he sentit interpel.lat per les reflexions de Bauman sobre la necessitat que el mestre atregui els estudiants i els inspiri confiança, sobretot a través de les virtuts del caràcter, la moral, la integritat, la simpatia o la comprensió.

Parlar de la universitat vol dir també parlar d’horaris, rutines, promocions, avaluacions… i considera que el sistema d’avaluació de les publicacions científiques actua contra la creativitat, la invenció, l’enginy, el coratge… i reforça l’ortodòxia. Bauman afirma. “…si elimines aquest element de risc i creativitat… Si al principi de la humanitat s’hagués frenat el risc, no estaríem asseguts en aquest edifici, seríem en una cova del paleolític.”

A banda d’altres qüestions interessants que podeu trobar en l’entrevista publicada, m’han colpit especialment aquestes reflexions de Bauman sobre l’àmbit i la docència universitària. No s’adiuen gaire al discurs predominant entre els polítics sobre la universitat: excel.lència, emprenedoria, competitivitat, bla-bla-bla, i han reforçat algunes de les meues conviccions.

Polski: Zygmunt Bauman podczas uroczystości wr...
Polski: Zygmunt Bauman podczas uroczystości wręczenia Złotej Pieczęci Miasta Poznania. (Photo credit: Wikipedia)
Share Button
Published inOPINIÓ

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: