Skip to content

Alzheimer

Divendres va ser el dia internacional de l’Alzheimer. No fa pas gaire, l’oncòleg  brasiler i premi Nobel de Medicina Drauzio Varella explicava que, en matèria de recerca mèdica, ens gastem cinc vegades més buscant medicaments per incrementar la potència sexual o per millorar  les pròtesis de mama, que investigant  una teràpia eficaç per prevenir o per curar la malaltia d’Alzheimer. En conseqüència, advertia que si el món en què vivim no és capaç d’invertir aquest ordre de prioritats insensat, en uns anys tindrem avis amb un penis incansable i padrines amb unes magnífiques mamelles, però incapaços de recordar què poden fer amb aquests penis i aquestes mamelles.

Malauradament, l’Alzheimer té unes causes desconegudes, és impossible de prevenir, es diagnostica tard i no existeix cap medicació que el retardi o freni. Segons el Dr. Camí, director de la Fundació Maragall, l’Alzheimer i altres demències generaran en el futur greus problemes socials i sanitaris, perquè els més de 115 milions d’afectats que es calcula que pot haver-hi  l’any 2050, en tot el món, consumiran una enorme quantitat de recursos econòmics, i els costos familiars i socials que generaran seran molt difícils d’afrontar.

Les consideracions dels doctors Varella i Camí són preocupants, sens dubte, però el primer pas per corregir un error sempre és prendre’n consciència. En aquest cas, a la dimensió social de l’Alzheimer s’afegeix la seua condició de drama emocional, econòmic i personal per als afectats i per a les famílies. Preferim no parlar-ne, preferim no pensar-hi i esperem tenir la sort que determinades malalties o maneres d’envellir o de morir no ens toquin a nosaltres? Doncs hauríem de ser més realistes i actuar  perquè el criteri decisiu de la recerca mèdica, posat ara al servei del benefici econòmic de les companyies, sigui substituït per una visió a més llarg termini, més solidària i més social, dels reptes de salut que la gran família humana té.

Publicat a SEGRE el 23 de setembre de 2012

Share Button
Published inOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: