Skip to content

Alto les seques!

Sant Jordi sempre porta cua. Des de l’endemà mateix es reprèn  cada any  el debat sobre si els autors mediàtics es mengen el pa –i els lectors i la parcel.leta de glòria— dels autors de tota la vida. Alfred Rexach explicava divendres a La Vanguardia que una coneguda escriptora catalana –de les de “tota la vida”, assídua, a més,  a les tertúlies de ràdio i televisió— va marxar indignada de la Casa del Libro, on compartia signatures amb Buenafuente i sor Lucía Caram, després de llançar un sonor “que els bombin!”. L’any 2013 va ser Pilar Rahola qui va enviar “a la porra” el gremi de llibreters, en aquest cas perquè l’havien inclosa dins la categoria de “mediàtics”. O sia que, com podeu veure, ni tan sols no és clara la frontera entre els escriptors “seriosos” i els denominats (per l’autora indignada) “saltimbanquis”. Si hi sumem la competència de les autoritats, a l’hora de robar protagonisme als escriptors, en la foto de família– aquesta és una modalitat típicament lleidatana–, la moda dels selfies i de les youtubers com Yellow Mellow, i l’eclosió de la signatura digital remota, promoguda per Amazon, haurem d’acceptar que la troca s’està embolicant fins adquirir proporcions descomunals.

Davant d’aquest “alto les seques” que cada any pronuncien alguns autors, jo m’estaré com d’escaldar-me de prendre partit, com quan Maria Lapiedra  va declarar allò que “vist el que m'ha passat amb Joan Laporta, crec que Carretero és més seriós”.

Entenc les raons dels uns i dels altres, però també crec que Sant Jordi és essencialment un sarau, un gran mercat de tot allò que s’ha escrit i s’escriu,  tot un poble que es passeja i es regala flors, i m’agrada pensar –les xifres les he preses de l’escriptor Joan Carreras— que no deixa de ser extraordinari que es venguin un milió i mig de llibres en un sol dia, dels quals només un 12% corresponen a les llistes d’èxits, la qual cosa significa que es vénen llibres de tota mena i de molts autors. Si, malgrat tot, creieu que encara hi falta el “vostre” i no us fa por d’entomar una dutxa freda, poseu-vos a escriure ara mateix i l’any vinent el món tindrà l’oportunitat d’assaborir-lo.

Publicat a SEGRE el 26 d'abril de 2015

Share Button
Published inOPINIÓ

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: