Skip to content

Àfrica a Lleida (article)

Del 9 al 13 d'octubre, hi haurà  una colla de persones cosint –sí, cosint amb una màquina endollada al vestíbul de l’antic Seminari, ara Rectorat— els centenars  de retalls de roba que hi estan portant els lleidatans. De què van? Es tracta d’una performance que recrea la tradició africana d’utilitzar els teixits com a suport de commemoració i comunicació i que es proposa cosir –i penjar a la façana de la Universitat—una Gran Bandera de la Diversitat Cultural. La impulsora d’aquesta peculiar celebració –amb el suport del col.lectiu ZZZ i d’un estol creixent de voluntaris– és Tere Recarens, una artista catalana que viu i treballa a Berlín, coneguda per les seues accions i instal.lacions, que ha exposat al MACBA, Santa Mònica, MUSAC, Arco i la Fundació Joan Miró, i que ha treballat extensament a  l'Àfrica, en el desenvolupament del projecte Maa Tere Manalen.

 

            Aquesta Bandera de tots els colors i textures es planteja com un símbol d’unitat entre pobles, cultures i tradicions, i desembocarà en  la celebració, el 15 d’octubre,  d’una jornada de reflexió transversal sobre Àfrica, amb la voluntat de superar prejudicis i estereotips i apropar als lleidatans noves perspectives i punts de vista sobre la realitat humana, tecnològica, empresarial i cultural del continent africà.

            A pesar que tenim a casa nostra milers d’africans que viuen i treballen amb nosaltres, és una mica vergonyós el grau de desconeixement que, en general, els europeus tenim, sobre la realitat del continent que ens queda al sud. Nelson Mandela deia que l’educació és l’arma més poderosa per canviar el món. Aquest cop som nosaltres els que hauríem de realitzar un petit esforç per compensar –ni que sigui una mica— aquest flagrant desconeixement de la realitat africana, que arrosseguem.

Publicat a SEGRE l'11 d'octubre de 2015

Share Button
Published inOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: