Skip to content

Acció versus paròdia

Fa unes setmanes, em referia, en aquesta mateixa secció, al breviari (Estranya forma de vida) publicat enguany pel professor Ferran Sáez, fill de la Granja d’Escarp. Sáez és un especialista en Montaigne –jo en sóc únicament admirador i lector constant– i un crític estricte de la decadència que considera associada a la postmodernitat i a la societat de la globalització. Fins i tot quan no hi coincideixo plenament, em sento interpel.lat o obligat a meditar sobre algunes de les seues sentències. Per exemple, quan fa un elogi de la contenció  i reivindica el compromís de “l’home adult responsable que s’enfronta a un problema, sigui del tipus que sigui”, sense recórrer a les excuses o a una exhibició suposadament curativa dels sentiments.

 

Coincideixo amb Ferran Sáez que martingales com l’autoajuda o el coaching no són més que una paròdia. Quan una població s’entreté amb trivialitats, la vida cultural es redueix a un entreteniment i la conversa pública esdevé una xerrameca entre figurants i pantalles; quan una societat es resigna a ser només un auditori i a veure els seus interessos en un vodevil –com el de la política espanyola, en el moment actual—, vol dir que no anem bé. Crec, com Sáez, en la moral i estic convençut que no només hauríem de seguir realit les accions a l’escala de les nostres possibilitats, sinó que hauríem de denunciar (i oposar-nos) a la mandra, la covardia, la ineficàcia o l’estupidesa, tant al nivell de la nostra vida quotidiana com al de la política o el govern.

També ens queda l’opció consoladora de l’evasió i del consumisme. Si no estem  segurs de la nostra capacitat per fer del món un lloc millor per viure, ens podem fer la il.lusió que canviant d’amants, de cotxe o de ciutat no hi pensarem tan sovint. Pot ser que això funcioni durant un temps, però arribarà un dia –l’advertiment és del filòsof americà d’origen rus Joseph Brodsky—que “tindreu la mateixa sensació de cansament en veure la claror del dia que entra per la finestra.”

Publicat a SEGRE el 21 d'agost de 2016

Share Button
Published inOPINIÓOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: