Skip to content

5 mesos d’estiu

Des del punt de vista paisatgístic, Lleida  es troba  a la frontera entre el carrascar i la roureda, al nord, i la màquia de garric i arçot, al sud. Ens ha tocat la rifa d’un clima mediterrani, subàrid i continental. No us deixeu enganyar amb aquella la faula de l’esquirol que saltava d’arbre en arbre, des de Gibraltar als Pirineus… N’hi ha prou que us mireu aquestes terrasses fluvials que, a una certa distància del Segre, constitueixen replans i tossals estèpics de discreta bellesa, i recordeu que si les terres planes estan ocupades per la verdor de l’horta i del fruiterar és gràcies al regadiu iniciat ja en època romana.

Montmeneu

 

Sobretot durant els mesos de novembre, desembre i gener, la ubicació de la capital dins la fondalada del Segre afavoreix l’aparició de bancs de boira que poden desaparèixer en hores o durar setmanes. Gràcies a la boira, els lleidatans tenim un inacable  tema de conversa  i una oportunitat per recordar com eren abans les coses, en aquest “abans” imprecís on situem el país fantàstic de la nostra infantesa. En canvi, sembla com si cada anys descobríssim, sorpresos i rondinairesw, que el nostre estiu és de cinc mesos de durada i va de principis de maig a començaments d’octubre.

Els baladres i les hortènsies han florit, s’acosta la sega  i des de fa dies ens n’anem a dormir amb temperatures de 25 graus i ens queixem de la calor que ens ha caigut a sobre i ens dificulta treballar, dormir, ordenar els pensaments… Als Estats Units, en els anys 60, deien que els dies de canícula eren els més propicis perquè s’encengués la foguera dels disturbis racials. Els lleidatans, aleshores, encara es llogaven per collir fruita, posàven el sifó en una nevera del gel i sortien al carrer, després de sopar, amb samarreta de tirants i un silló d’aigua fresca. És clar que, en aquells anys, l’únic negre (pintat!) que coneixien era el rei Baltasar…

Publicat a SEGRE el 7 de juny de 2015

 

Share Button
Published inOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: