Skip to content

La Große Koalition

La gran novetat de la política espanyola és la fi del bipartidisme i haver passat de dos a quatre actors polítics amb possibilitats reals de governar. Segons el sociòleg Manuel Castells, en el cens electoral s’ha definit, a l’entorn de la quarantena, una escletxa generacional tan marcada que el PSOE i el PP només guanyen entre els electors de més de 57 anys, i el PP arrasa únicament entre els que superen els 77. El nivell educatiu i el lloc de residència dels votants també juga en contra de

PSOE i PP, que només es defensen còmodament a l’Espanya rural i entre els votants amb un nivell d’educació més baix. Com vaig explicar en un article anterior, a Espanya ha predominat el lideratge d’homes amb una mitjana d’edat de 54 anys, dels quals 23 els han passat ocupant càrrecs institucionals o electius. A partir de les darreres eleccions, això ha començat a canviar. A Catalunya, aquest canvi va començar fa 12 anys i tot ha anat més de pressa, fins al punt que el proppassat 9 de gener, després de llarguíssimes negociacions, es va produir la investidura sorprenent de Carles Puigdemont, en el darrer acte (de moment) d’aquest procés de relleu.

Si el català mitjà és un indignat exigent, l’espanyol mitjà era, més aviat, un demòcrata fatalista i resignat, però també això està començant a canviar. La meua impressió és que la repetició de les eleccions no interessa a cap dels quatre grans partits espanyols i que l’única alternativa que els queda i que és –a més— la preferida dels agents econòmics, de l’opinió “publicada” i del lobby europeu conservador és la constitució d’una Große Koalition entre PP, PSOE i Ciudadanos, per arribar a la qual el PP hauria d’enterrar definitivament el cadàver polític de Mariano Rajoy, que no pot continuar indefinidament de cos present, i el PSOE s’hauria d’empassar un gripau no gaire més gros que el que ja es va empassar a Andalusia. Llevat que s’arrisquin a forçar la convocatòria d’unes noves eleccions –tots dos partits hi anirien més aviat a perdre que a guanyar– no tenen cap més alternativa que aquesta Große Koalition.

Publicat a SEGRE el 6 de març de 2016

Share Button
Published inOPINIÓOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATSPOLÍTICA

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: