Preparant la laudatio del Sr. Iñaki Gabilondo, que demà serà investit doctor honoris causa per la Universitat de Lleida, he pensat que podia compartir anticipadament una petita part de la meua intervenció, explicant què és el doctorat honoris causa i per què conservem un vestit acadèmic tan singular.
El doctor, el títol de major rang acadèmic, designa, des de Ciceró i Horaci, la persona que ensenya, i el de doctor honoris causa o doctor ad honorem és, des del segle XV, un títol que s’atorgava –de vegades acompanyat per adjectius laudatoris tan exhuberants com angelicus, eximius o subtilis– a persones que excel.lien pel seu coneixement, la seua competència i la seua trajectòria, que honora simultàniament la persona que el rep i la institució que el concedeix, i estableix entre les dues un vincle singular.
En el solemne acte públic d’investidura, el rector imposa al receptor un conjunt de símbols: el birret llorejat, l’anell, els guants blancs… Malgrat les simplificacions introduïdes, el protocol conserva alguns d’aquests ritus i ens proporciona l’oportunitat de participar en la que probablement és la més antiga de les cerimònies civils que la societat europea ha conservat. La museta, el birret, les punyetes, l’anell, els guants blancs, cada element del vestit acadèmic té un significat que li van donar els antics i que està relacionat amb l’activitat i els mèrits de qui els llueix. La toga, tot i ser d’origen etrusc, va ser popularitzada pels romans, i anem vestits d’aquesta manera,des del primer embrió d’universitat, que van ser les fraternitats d’estudiants formades a la Bolonya del segle XII, i així s’esdevé en totes les universitats del món.
I si mantenim aquests símbols és perquè no tenen únicament un contingut formal i estètic, sinó perquè també constitueixen un recordatori per als nostres sentits i perquè tenen una dimensió intel.lectual, moral i política que reforça la nostra inserció com a individus i com a comunitat dins el corrent de la història de la transmissió de l’esperit que, a través de les generacions, dóna sentit a la nostra vida i a la nostra vocació, i la integra en el continuum del relat de la societat humana. Com a contemporanis de la postmodernitat o, encara més, com a individus a la recerca de la identitat dins una societat canviant i líquida, és avui més important que mai ser capaços de trobar un vincle efectiu entre la nostra condició d’éssers humans instal.lats en un petit punt de la realitat, preguntant-nos què som o què hem de fer, i la nostra participació en aquesta gran novel.la del món que vam començar a escriure i a explicar-nos fa cinc-cents mil anys, quan vam ser capaços de dominar el foc i de reunir-nos al seu voltant per contar-nos històries que reforçaven simultàniament la nostra identitat individual i la nostra pertinença al grup.
Miquel Pueyo i París (Lleida, 1957) és doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Des de 1979, és professor de sociolingüística i política lingüística de la Universitat de Lleida, i ha estat vicedegà de Comunicació Audiovisual de la facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, entre 2001 i 2004. De 1986 a 1988, va dirigir la reforma de la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs. Ha publicat una dotzena de llibres (tres d’aquests, premiats amb els premis d’assaig “Xarxa”, “Rovira i Virgili” i “Josep Vallverdú”) i diversos articles científics relacionats amb la seva activitat acadèmica, amb el llenguatge no verbal i amb les relacions entre els processos de modernització i l’expansió de les llengües estatals, a Europa, entre els segles XVIII i XX. Entre 1988 i 1995, va ser diputat del Parlament de Catalunya, on va presidir les comissions de la Sindicatura de Greuges i de l’Estudi de les Dificultats del Llenguatge de Signes. El gener de 2004 va ser nomenat director de Planificació Lingüística de la Generalitat de Catalunya. Durant el període de gener de 2005 a maig de 2006 i de desembre de 2006 a setembre de 2007 va ser secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, president del Consorci per a la Normalització Lingüística, de la Comissió de Toponímia i del TERMCAT. Des del 18 de setembre de 2007 fins al 12 de gener de 2011 ha estat delegat del Govern de la Generalitat a Lleida i vicepresident del Consorci del Montsec, càrrec des del qual va posar en marxa el Parc Astronòmic Montsec. Des d’aquest dia, s’ha reincorporat a l’activitat docent a la Universitat de Lleida com a professors de l’àrea de coneixement de Comunicació Audiovisual i Periodisme, i ha assumit la direcció de la Càtedra de Periodisme i Comunicació.
Be First to Comment